Wie zijn we?

De Koninklijke Ypersche Wielerclub heeft bijna 90 jaar ervaring in het organiseren van wielerwedstrijden, meer bepaald de Kattekoers (sinds 1934), de Grote Prijs André Noyelle (sinds 1983) en La Route des Géants (sinds 2016).

De Kattekoers heeft een rijke traditie. Kampioenen als André Noyelle, Fons De Wolf, Eddy Planckaert, Greg Van Avermaet en Mads Pedersen triomfeerden in de beloftenklassieker voor ze bij de profs doorbraken. Op de erelijst van de Grote Prijs André Noyelle voor junioren prijken namen als Stijn Devolder, Gianni Meersman en Ian Stannard. De winnaar van 2019, de Amerikaan Quinn Simmons, kroonde zich later op het seizoen tot wereldkampioen in Yorkshire.

De Kattekoers en de Grote Prijs André Noyelle worden sinds 2016 in samenwerking met Flanders Classics georganiseerd. Sindsdien vinden beide wedstrijden op dezelfde dag als Gent-Wevelgem voor mannen en vrouwen elite plaats en gelden ze als Gent-Wevelgem voor respectievelijk mannen beloften (U23) en mannen junioren (U19). Het zijn meer dan ooit topafspraken voor jeugdploegen van over de hele wereld.

Sinds 2016 zet de Koninklijke Yperse Wielerclub ook zijn schouders onder de internationale juniorenwedstrijd La Route des Géants. Tijdens de eerste vier edities in samenwerking met Vélo Club Saint-Omer lagen de start en de aankomst afwisselend in de zustersteden Ieper en Saint-Omer. Sinds 2022 is de Grote Markt van Ieper zowel start- als aankomstplaats en ligt het zwaartepunt in Heuvelland.

Op korte tijd is La Route des Géants uitgegroeid tot een echte klassieker in de juniorencategorie. Een blik op de erelijst maakt duidelijk dat alleen de sterkste renners kans maken op de overwinning. Zo won Remco Evenepoel in 2017 de tweede editie. De publieke belangstelling voor La Route des Géants is dan ook groot.

Bestuur

Baes Wouter [Penningmeester]
De Gruyter Klaas
Deleu Julie
Demeere Jean Marie
Demeere Luc
Devriendt Dominique
Feys Hans
Glorie Kevin
Gruwez Guy
Lefevere Chris [Secretaris]
Thorrez Birger
Vannieuwenhuyze Bart [Voorzitter]
Verbiest Alex